Barnhemmet i Muang Mai – mån 24 nov, 2014 – ons 21 jan, 2015

I Välgörenhet by Webmaster BengtLämna en kommentar

Sedan vi skrev sist har det gått i ett, det har inte bara varit högsäsong i Thailand utan även för barnhemmet. Det är först nu det finns tid att sätta sig ner och reflektera och berätta om allt som har hänt.

Barnhemmet fuskade lite och började fira jul lite tidigare än alla andra – onsdagen den 25 november blev vi nämligen bjudna på middag på The Corner av Jens som driver The Corner.

Vi har Thomas och Martin att tacka för att det blev av – Jens är från Tyskland precis som Martin och Thomas och när de var där och åt middag på en ledig dag berättade de för Jens varför de var här på Phuket. Och Jens bestämde sig direkt för att bjuda in hela barnhemmet en onsdag när de har stängt för allmänheten. Vilken lyxkväll det blev! Vi hade restaurangen helt för oss själva och bjöds på jättegod mat.

Som om inte det var gott nog, Jens hade dessutom varit ute och inhandlat varsin individuell julklapp till alla barnen. Stort tack till Jens och hans fantastiska personal för en underbar kväll. Om ni kommer till Phuket och vill äta riktigt, riktigt gott kan vi varmt rekommendera The Corner – thecornerphuket.com.

Inte allt för många dagar efter vår härliga middag på The Corner var det dags får något mycket tråkigare – då var det dags för oss att vinka av Thomas som slutade den 30 november. Stora, varma roliga Thomas som under sin period hos oss lyckades ta sig in i såväl barnens som personalens hjärta.

Ett litet plåster på såren var, tack och lov, att barnhemmets älskade Anne och Ole kom till Phuket två dagar innan för att stanna en hel månad. En hel månad betydde nämligen ännu mer Anne och Ole för oss än vanligt. De hann inte mer än landa så var de här på sitt första besök och många fler blev de under deras månad i Phuket.

Dags att slänga sig över periodens absolut viktigaste händelse – HAPPY TOUR GICK I MÅL!

Lördagen den 6 december var den äntligen här, dagen vi alla hade väntat så länge på. En väntan som inte bara hade varit tråkig, vilket väntan så ofta brukar vara, utan en väntan fyllde med roliga och spännande historier och filmer som Happy Tour hade försett oss med på sin väg från Sverige till Thailand och barnhemmet.

Vi var alla något nervösa inför deras målgång – vi ville ju så gärna ge dem det kungliga mottagande de så väl förtjänade. Vi tror att vi lyckades – vi var nämligen inte ensamma om att vilja ta emot de när de gick i mål.

Barnhemmets gård var fylld med välkomnare – barnen, personalen, volontärerna, anhöriga till killarna, en massa, massa människor boende på ön och SVT Nyheter. Tillsammans var vi några hundra som stod och väntade med våra flaggor. Och så kom de äntligen – personligen kunde vi inte hålla tårarna tillbaks. Vilken bragd, vilka killar, vilken glädje!

Vi behöver nog inte berätta att ett kram- och pusskalas utbröt och att kamerorna smattrade i kör och att detta pågick bra länge – och killarna hann även klämma in en intervju med Stefan Åsberg från SVT Nyheter och att spela lite fotboll med barnen. Efter mottagningsfesten fick killarna tillslut åka hem till familjen Gjörlings hus och ta sig en dusch då snälla familjen Gjörling naturligtvis hade bestämt sig för att låna ut sitt hus till våra hjältar. Familjen Gjörling som alltid finns där för oss alla på barnhemmet.

På kvällen blev det galamiddag på barnhemmet för killarna och deras familjer. Gissa om Porn och Miaoo hade gjort sitt yttersta för att maten skulle smaka. Det hade även bakats fina tårtor. Efter middagen blev det disco – och killarna visade för barnen att de inte bara är bra på att cykla, de kan dansa också.

Sen fick vi på barnhemmet några härliga veckor då killarna dök upp lite hela tiden och lekte och spelade fotboll med barnen. När det kom till själva fotbollen gjorde Mr Lee störst succé – det tjatades hela tiden om att de ville att Lee skulle komma och spela fotboll för att han spelade så roligt, vi är inte säkra på om det bara var en komplimang – men Mr Lee ställde naturligtvis upp.

Tack vare Happy Tour blev även vardagen en fest ända tills det var dags för nästa riktiga fest med Gecko Skolan lördagen den 13 december. Festen hölls på Nai Yang stranden och det bjöds på god mat, bad och slack-line (gå på lina).

Huw och Celi har verkligen lyckats skapa en fantastisk liten skola med väldigt engagerade föräldrar, så det är alltid lika mycket vuxna som barn på plats när Gecko ställer till kalas. Alla på barnhemmet var bjudna och så även vänner till barnhemmet, så på plats var även Calle, Lee, Nelly, Sonja, Anne och Ole.

Vi hann klämma in lite vardag innan det var dags för fest igen.

I år firade vi julafton på Paresa. Hela barnhemmet hade blivit inbjudna och barnen var riktigt peppade inför sitt framträdande för Paresas hotellgäster – de skulle sjunga tre julsånger.

Sedan de fick reda på att de skulle sjunga, vilket var någon gång i början av november, har de övat ungefär en timma varje kväll i ledning av Non. När vi kom fram fick alla barnen varsin röd tröja och tomteluva, sedan blev det dessvärre lite väntan innan det var dags att uppträda. Och att vänta är inte våra barns starkaste sida, men de klarade det faktiskt riktigt bra. De sjöng för fulla muggar och deras framträdande blev en succé och efter uppträdandet fick det varsin present av Paresa som överlämnades av gästerna.

Efter sången var det dags för julmiddag – vi fick jättegod mat och massor av dricka och goda kakor innan det var dag för ett väldigt trött gäng att sätta sig i bussen och åka hem.

Det fylldes på med vänner till barnhemmet runt och efter jul så under en period var vi omgärdade av härliga människor.

Familjen Noremark – Lotta, Conny och Elsa – Lotta är styrelseordförande i Happy Child, Conny hjälper till som fotograf och mycket annat och 15-åriga Elsa, deras dotter kommer bli en fantastisk volontär när hon blir lite äldre. Familjen Gjörling – det är Thomas Gjörling som bland mycket annat, varje år ordnar Öppet Hus en dag på City-kliniken till förmån för Happy Child och barnhemmet. Familjen Rydén – med Folke som har producerat två fantastiska dokumentärer om 10 år efter tsunamin. Familjen Tenerz – familjen som inte bara stöttar barnhemmet utan även är delansvariga för att Neng kan gå på universitetet och så Anne och Ole såklart. Det kändes fantastisk att alla dessa fantastiska människor fick möjlighet att träffa varandra här, på de barnhem de hjälper med så mycket.

Och ja – det var 10 år sedan tsunamin den 26 december – en jobbig dag för många av oss men som faktiskt inte berör barnen på barnhemmet i någon större utsträckning så därför kan vi bara konstatera att Svenska Ambassaden anordnade en väldigt fin minnesceremoni upp i Khao Lak och så lämnar vi det där.

Vi firade naturligtvis även Nyårsafton – som vanligt med lekar och bus på dagen och god mat och disco på kvällen. Nyårsfirandet på dagen blev i lite mindre skala än tidigare år då alla faktiskt var lite mätta på fest. Men vi hade en härlig rolig dag och barnen fortsatte med en härlig mysig kväll.

Det nya året startade med ett farväl – då det var dags för Martin att återvända hem. Precis som Thomas kommer han vara mycket saknad här på barnhemmet. Men vi fick även hälsa Vira välkommen, som startade som volontär hos oss 4 januari.

Under perioden som har gått har vi dessutom blivit kontaktade av Linn med kollegor som jobbar här på Phuket för Thomas Cook Northern Europe.

De kontaktade oss för att de dels ville anordna en rolig dag på barnhemmet för våra barn – något de är proffs på då vissa av dem ägnar hela högsäsongen åt att ta hand om och leka med barn på semester. De har även startat en insamling av förbrukningsvaror och satt upp information om barnhemmet på sina hotell – så att gäster som vill kan bidra till denna insamling.

Den absoluta högsäsongen är över, de flesta av våra vänner har återvänt till Sverige, och vi går emot en lite lugnare period så en barndag med massa skoj anordnat av personalen på Thomas Cook ser vi verkligen fram emot.

Och igår fick vi påfyllning med vår nya volontär Amanda.

Varma hälsningar,

Sussi och Hans

Lämna en kommentar