Rapport från Kanelbullen mars 2015

I Välgörenhet by Webmaster BengtLämna en kommentar

Kanelbullen The Cinnamon Bun Project arbetar vidare med Noluthando i Langa. Sedan öppningen av ”nya” skolan 1/3 -14 så har skolan kommit in i lite ny ordning med olika elevgrupper mer åldersindelade, förskolorna har även fått andra krav på sig vad gäller hälsa, miljö och brand, så skolan byggdes helt efter dessa normer vilket känns väldigt bra. Alla s.k. ”Backyard crech” (bakgårdsförskolor) har i stort försvunnit man har helt enkel rensat upp och ställer betydligt större krav på säkerhet och utbildning. De följer en läroplan likt vår i Sverige, där det i klartext står vad elever i olika åldrar ska uppnå.

Skolan är ca 75 kvm och hyser idag ca 80 elever fördelade i åldersgrupper 2 till 5 år, 3 nya lärare är anställda, de har engelska på schemat för 4-5-åringar så de blir väl förberedda för nästa steg. Noluthando har även den första ”färgade” (ej svart) eleven, hans pappa ser vikten av att han lär sig xhosa ett stamspråk, klok pappa som ser hur viktig integrering är.

Sedan ett år tillbaka får alla elever alla mål mat per dag, gröt på morgonen, mellan mål, lunch, mellanmål och frukt på eftermiddagen. Lunchen lagas av en kokerska från grunden och Beauty vet att alla barnen har fått i sig ur alla bitar av mat pyramiden. Beauty tar emot volontärer som går lärarutbildning i Sydafrika, vilket gör att hon har en hög lärartäthet på skolan.

Vi har i år fått upp skyltar på fasaden, med både den Svenska och Sydafrikanska flaggan, uppdaterat köket med en fristående gasspis, den vi bytte bort var en rå gasbrännare placerad i köket där barnen passerade med en jätte gastub strax intill (120 cm hög), nu har vi gjort helt enligt regelboken hägnat in 2 mindre tuber, grävt ner kopparrör, säkerhetsventiler både i kök och ute på 2 ställen. Och oj så skönt det känns.

Kanelbulle är gottNya och gamla spisenCamilla och Beauty vid en av de nya skyltarnaStolta elever: Enthle, Sisandra, Vuyo(ansvarig), Athabile, Chuma, Mandy och SiposethuNicolas & Hilda som driver Bethany Day Care flankerar Camilla och BossePlatsen för det nya köket
 klicka på bilderna för att se dem större

Vi har nu 6 elever i vårt ”sponsor program” dessa elever kommer från townships i Cape Town, och har fått en chans att komma vidare i livet, High schools är indelade med osynliga linjer i 3 klasser, den lägsta klass 3 här får du bas utbildning med väldigt små möjligheter till vidarestudier, har du möjlighet att komma till de andra (2 och 1) så ökar dina chanser oerhört men det är också en kostnads fråga för familjen då dessa kostar mer i skolavgift per år. Så även här ser vi att vi gör skillnad. Eleverna önskar bli, dataprogrammerare, hjärnkirurg, läkare, revisor, politiker och designer så målen är det inget fel på.

Nästa år i februari blir det en officiell invigning med alumni elever, sång, dans och glädje.

Vi har kommit i kontakt med ett nytt projekt i Athlon (Cape Flats område för färgade) Bethany Day Care Center. Hilda och Nicolas driver denna förskola likt Noluthando som en non profit organisation. När reglerna ändrades för ca 1.5 halvt år sedan tog man ett banklån för att bygga en skolsal och kunna behålla sin verksamhet. Så man har två klassrum för de olika åldersgrupperna 2-3- och 4-5-åringar.

Det vi önskar hjälpa denna skola med är att bygga ett kök. All mat till de 80 eleverna lagas i deras privata kök, vilket inte är optimalt. Marken finns och Nicolas har börjat ta in offerter för själva hus bygget och sedan behövs en liten bänkskåps inredning, bänkskiva, en gashäll och ett kylskåp.

Detta är en väl fungerande förskola med bra ledning och som vi ser skulle kunna utveckla mat och kost till det bättre med begränsade resurser. Vi skulle vilja börja samla in pengar till detta projekt från nu, och hoppas att efter juli kunna ta in offerter för att förbereda för en upprustning under december – februari kunna förverkliga Hilda och Nicolas dröm.

Hälsningar från

Camilla, Bosse, Marco & Isaac Nilsson

www.kanelbullen.org

Lämna en kommentar